Azerbaycan'ı gezelim görelim öğrenelim - 1

Azerbaycan turist gözüyle 2'ye ayrılırabilir.
Bakü ve Abşeron Yarımadası bir, Rayonlar (şehirler)  iki.
Diyelim ki Bakü'ye bir iş gezisi için geldiniz ve yalnızca bir gününüz boş, hiç üzülmeye gerek yok Bakü için sadece 1 gün yeter de artar bile, zaten gezilecek yerler birbirine çok yakın olduğu için yollarda boşa vakit geçmediğinden rahat olabilirsiniz. 
Hemen size bir plan yaptım.
Sabah 9 da oteleden çıktınız. Önce bi şehri yukardan görelim. 

1.Şehitler Hıyabanı 

"1918 senesinde Bakü uğruna savaşlarda şehit düşmüş Azerbaycanlı ve Türk askerlerinin gömüldükleri yerdir. Bakü’nün Sebail İlçesinde yerleşmektedir. Sovyet döneminde  1924-1990 yıllarında mezarlık lağvedilmiş ve yerinde Dağüstü Park (eğlence merkezi) yapılmıştır. 1990 yılında Sovyet-Rus askeri birliklerinin Bakü’de sivil ahaliye karşı yapmış oldukları toplu 20 Ocak katliamından sonra arazi yeniden Şehitler Hıyabanı adlanmaya başlamış ve Ocak katliamı şehitleri de oraya gömülmüşler. 
Hıyabanda 20 Ocak katliamının şehitlerinden başka, Karabağ savaşı şehitlerinin bir kısmı da defnedilmiştir. 
Şehitler Hıyabanı yurtdışından ülkemize gelen resmi heyetlerin protokol ziyaret yerlerinden biridir. "

Şehitlikte ilk dikkatinizi çekecek şey mezar taşları olacaktır. Buralarda genelde mezar taşları granit üzerine ölen kişilerin resimleri şeklinde.
Yürüye yürüye şehitlik anıtının olduğu yere geldiğinizde sizi muhtemelen sert bir rüzgar karşılar. Isınmak için hemen anıtın içine girin. Bakü rüzgarlar şehridir unutmayın. Daha sonra size Ateş şehri olduğunu da göstericem. Burası şehre kuşabakışı bakabileceğiniz tepe noktalardan biridir.

sehitlik_1

sehitlik_2

Şehitliğe diyelim ki kaldığınız otelden 15 dakikada taksi ile geldiniz. Bir 20 dakikada şehitlikte oyalandınız. Şehitlikten sonra yokuş aşağı yürüyerek Bulvar'a inebilirsiniz. Sanırım oyalana oyalana, yürüye yürüye en fazla 20 dakikayı bulabilir.
Saat 10 oldu.


2. Bulvar

Sahile indiniz, uzunca bir parkta yürüdünüz, Hazar Denizi'ni yakından gördünüz. Evet halen Rüzgar var. İsterseniz park boyunca bulunan kafelerin birinde çay içebilirsiniz. Ya da gene biraz yukarlardan ama daha yakından sahili izliyim derseniz, Park Bulvar alışveriş merkezindeki balkonu olan Kitchenette ya da Zeytun'a oturabilirsiniz.

  bulvar

Bulvara da 1 saat verdim. Oldu saat 11. 

3. Targovi Meydanı

Artık biraz şehrin içine doğru girmenin vakti. Bulvara inen dik sokaklardan birini takip ederek Targovi Meydanına varabilirsiniz. Targovi Meydanı restore edilmiş binalarla dolu bir yer. Öyle dolanıp durmaktan başka çok bi seçeneğiniz yok. Eğer ki acıktıysanız Namlı da ya da İzmir Restoran'da kebap yiyebilirsiniz. Hani bildik bişeyler yiyim derseniz. Ama Azeri mutfağı denemek isterseniz biraz daha bekleyin derim.

Fazla fazla yetecek 1 saatte Targovi Meydanına, oldu saat 12.

Meydandan biraz fotoğraf için bu yazıma bakabilirsiniz.

4. İçerişehir

İşte en tarihi görebileceğiniz yerlerden biri. Targovi Meydanı'nın çok yakınında, yürürken yanlışlıkla orayı yolunuz çıkabilir. İçerişehir bir kale ile çevrili, kale kapısından girip sokaklarında yürümeye başlayabilirsiniz. Göreceksiniz ki ana yollardaki binalarda gene yoğun bir restorasyon olmuş, ama aralardaki daracık sokaklardan geçerseniz orada yaşayan insanları ve biraz harap haldeki evleri görebilirsiniz.

Gezinirken yol boyunca turistik eşyalar, kalpaklar, halılar, çanak çömlek satan mağazalar var. Vakit geçirmek için idare ederler. Bir de içeride Kervansaray Restoranı'nda Azeri yemekelerini tadabilirsiniz.

icerisehir_1

icerisehir_2

icerisehir_3

Qız Qalası - Kız Kulesi

İçerişehir'i gezerken er geç Kız Kulesinin önünden geçeceksiniz. Eğer ki açık bulursanız 2 Manata gezebilirsiniz. Buradan da güzel bir manzara var doğrusu. 

kizkulesindenKız Kulesinden Görünüş 

Yemeği burda yediğinizi, dükkanları incik cincik karıştırdığınızı, kuleye çıktığınızı, fotoğraf çekmeyle vakit harcadığınızı, biraz ağır adımlarla gezdiğinizi hatta bir de Caramel Cafe'de pankek yediğinizi hesaba katıp  size burada 4 saat veriyorum.

Sırada Modern Sanatlar Müzesi var. Biraz sanata ilginiz varsa gezmenizi tavsiye ediyorum. Yürüyerek gitmek biraz yorucu olabilir. En güzeli taksiye binmek, mor London Taksiler sizi güvenle oraya götürecektir.  3 Manat civarı tutar muhtemelen.

5. Müasir İncesanat Muzeyi-Modern Sanatlar Müzesi

Ben gezmekten çok büyük zevk almıştım.
Giriş 5 Manat.
Bir bakmak isterseniz bu yazıma göz atabilirsiniz.

2-2.5 saat sürebilir gezinmeniz. Oldu saat 6 buçuk.
Yoruldunuz mu, doğru otele... Bir duş alır, dinlenir akşamda Tonqal'da Azeri yemeği yersiniz.

tonqal


Fotoğraflar için kocama kocaman teşekkürler...
Buraya kadar sıkılmadan okuyan varsa, onlara da bol eğlenceli ve gezili bir haftasonu diliyorum... 

Yorumlar